/ Luremine
Luremine
 
Mads Themberg står bag de fornemme illustrationer, der næsten er i A3-størrelse, og som myldrer med detaljer og kribler af uhygge.

Tak til Litteraturrådet og Autorkontoen for støtte til arbejdet med tekst og illustration.

Luremine

Et tabu der skal spænges i småstykker

Selvom jeg er født og opvokset ved Vestkysten, vidste jeg det ikke. Selvom jeg har badet på den minerede strand ved Skallingen hele livet, vidste jeg det ikke.
 
Det var først som voksen, da jeg researchede til en anden novelle, at jeg fandt ud af det: Præcis hvordan de halvanden millioner miner, som tyskerne lagde under 2. verdenskrig, blev fjernet igen.
 
At man havde tvunget 2.000 unge, tyske krigsfanger til at fjerne minerne under så horrible forhold, at knap 500 af dem døde eller blev lemlæstede. Og at det omgivende samfund havde mødt dem med ligegyldighed og stadig gør det.
 
Jeg så dem for mig, de unge mænd, der for at højne moralen blev tvunget til at gå kontrolmarch, skulder ved skulder, gennem det minefelt, de netop havde ryddet. Jeg læste notitserne i datidens aviser, der med et skuldertræk konstaterede, at nå ja, så var der røget endnu et par tyskere i luften ... og så blev jeg vred.
 
Luremine er skrevet i vrede over min egen uvidenhed. Over at jeg har tumlet mig på en strand, der har kostet så mange menneskeliv, uden at skænke dem en tanke.

Fiktion og fakta

Bogen består af to dele. Først en spøgelseshistorie, der tager afsæt i den virkelige minerydning, og dernæst en omfattende faktadel om miner dengang og nu, der på sin egen nøgterne vis er mindst lige så meget en horrorhistorie som novellen.

For en meget researchende forfatter som mig har det været en gave at få lov til at dele det baggrundsmateriale, jeg har læst for at gøre novellen så realistisk som mulig.

Jeg håber, de to dele vil tiltale forskellige typer læsere, og at de tilsammen vil skubbe til den debat, vi bliver nødt til at have om dette tabubelagte kapitel i Danmarkshistorien.

Omtale

Her en anmeldelse, jeg er virkelig glad for. Den kommer nemlig fra et fagblad for lærere i historie og samfundsfag, og den fremhæver netop det, jeg havde håbet på at opnå med bogen: at skabe debat.

Dennis Hornhave Jacobsen, Falihos (Foreningen af lærere i historie og samfundsfag)
"Bogen fortæller ikke bare en spændende historie om fire drenge, der, trods vidt forskellige skæbner, ender i samme pinagtige situation, den er også et spændende forsøg på at lave en kobling mellem fortid og nutid. Et undervisningsforløb kunne passende trække koblingen ind i fremtiden.

Bogen rejser et spændende etisk spørgsmål om, hvorvidt vi er forpligtede på vores forfædres nogen gange grusomme beslutninger og den tilbyder derfor en spændende indfaldsvinkel til at arbejde med historien på en måde, hvor de historiske begivenheder ikke bare bliver fakta der skal gengives, men også kan være den ramme, der giver os mulighed for at forholde os til etiske dilemmaer på tværs af tid og i andre sammenhænge også sted.

Bogens sidste sider er fakta og kildehenvisninger, der supplerer bogens indhold og som kan være en hjælp til at folde Luremine ud i et undervisningsforløb."

Bent Rasmussen, Skolebiblioteket
"EKKO-serien, der ser ud til at blive en glimrende og interessant serie, åbner for nye muligheder i litteraturarbejdet og kan bruges til selvlæsning, i en decideret litteraturundervisning, til faglig læsning eller i et tværfagligt forløb med faget historie.

Foreløbigt har forlaget udsendt to bøger i serien med titlerne ”Luremine” og ”Randulf”, begge skrevet af den ferme skriver Ellen Holmboe.

Ellen Holmboe er en barsk afslutter, det ved vi fra hendes gyserfortællinger, men ”Luremine” er en glimrende komponeret fortælling!"

Boy Olesen, lektør
"Bogens rigtig gode farvelagte, dramatiske tegninger danner, sammen med den veltilpassede og velskrevne tekst, en god historie."

"Tankevækkende at man satte soldaterne til at gå kontrolmarch for at sikre at minefeltet var afsikret, men også det, at flere mener, at Danmark måske har gjort sig skyld i en krigsforbrydelse ved at lade krigsfanger udføre rydningsarbejdet. Bogen vil helt klart appellere til modtageren."

 


Fakta

Målgruppe: Grundskolen, 6.-10. klasse.

Pris: Kr. 109,00 ekskl. moms

Omfang: 36 sider

I samme serie findes også Randulf.

Luremine indgår i EKKO-serien, der kobler fiktion og fakta. Her kan eleverne opleve ekkoet fra fortiden fortalt som fiktion og underbygget af fakta. Serien kan bruges til selvlæsning, i danskundervisningen eller i et tværfagligt forløb med historiefaget.

Gratis undervisningsmateriale kan hentes hos Dansklærerforeningens Forlag.

Ellen Holmboe - forfatter. Senest opdateret den 6. februar 2024