/ Randulf
Randulf
 
Randulf er illustreret af Lars Gabel, der i den grad har fanget det dramatiske i Vestkystens flade landskab og det ulveagtige i Randulf.

Randulf

Hollywood, gå hjem og vug

Som forfatter er det en fornøjelse at gå på strandhugst i folketroen, der gemmer på en verden af visdom og vanvid.
 
Her faldt jeg over den næsten ukendte nordiske variant af varulvemyten, der får den velkendte Hollywood-version med fuldmåne og sølvkugler til at ligne en godnathistorie for småbørn.
 
Den nordiske varulv er en dreng, der betaler prisen for, at hans mor har "snydt" sig fra fødselssmerter ved et satanisk ritual. Når drengen bliver voksen, kommer hans forbandelse, dyrenaturen, frem, og han forvandler sig til en varulv, der går på jagt efter gravide kvinder.
 
Randulf fortæller historien om sådan en dreng, der langsomt indser, hvad hans mor har gjort mod ham, og som beslutter sig for at tage sagen i egen pote.

Fiktion og fakta

Bogen består af to dele. Først en del med novellen om varulvedrengen Randulf og dernæst en omfattende faktadel, hvor jeg har fået lov til at dele min research om varulve med læserne.
 
Faktadelen rummer bl.a. Evald Tang Kristensens pragtfulde optegnelser fra "Danske sagn som de har lydt i folkemunde" og et udvalg at de mange varulvemyter, der findes over hele kloden.
 
Når man skræller fuldmåner og alt hurlumhejet af myten, bliver der en evigtgyldig kerne tilbage: At vi mennesker har en dyrisk side, vi ikke altid kan tøjle, og at den har det med at gå i arv. 
 
Det er præcis det, der gør varulvehistorier så uhyggeligt spændende.

Omtale

"Varulv i skolen
Måske ved du det ikke, men du kan godt få din lærer til at bestille helt nye skolebøger hjem. Og det er værd at teste dine overtalelsesevner, for den nye bog Randulf er spændende og blodig som ingen anden undervisningsbog.

Bogen består af to dele - en novelle og derefter fagstof om varulve. Bogen vil forvandle din undervisning i dansk og historie til et bloddryppende udyr. Her er ikke tale om de lækre varulve fra Twilight, for Randulf er taget direkte ud af de danke myter om varulve, og tro mig: Dengang var varulve alt andet end lækre!

I gamle dage troede man, at en kvinde kunne indgå en pagt med djævlen, der betød, at hun slap for at føde i smerte. Men til gengælde ville hendes førstefødte søn blive en varulv, et behåret menneskedyr, der kun kunne blive menneske igen ved at give varulvesygen videre eller drikke blodet fra en ufødt dreng.

Jeg kan afsløre så meget, at Randulf er varulv, og hans mor er gravid med en lille ufødt dreng i maven. Om du nogensinde får at vide, hvordan det ender, er op til din lærer. Medmindre du selv køber bogen.

Når man en smule rystet er kommet igennem novellen, sluger man hurtigt den faglige del, fordi man bare må kende grundlaget for alle uhyrlighederne. Udover at være uhyggeligt velskrevet er Randulf bestialsk illustreret af Lars Gabel. Han fremmaner forvandlingen fra idyllisk bondelandskab til blodigt helvede."

Emil Blichfeldt, Weekendavisen, 28. maj 2014

 

"EKKO-serien, der ser ud til at blive en glimrende og interessant serie, åbner for nye muligheder i litteraturarbejdet og kan bruges til selvlæsning, i en decideret litteraturundervisning, til faglig læsning eller i et tværfagligt forløb med faget historie.

Foreløbigt har forlaget udsendt to bøger i serien med titlerne ”Luremine” og ”Randulf”, begge skrevet af den ferme skriver Ellen Holmboe."

Bent Rasmussen, Skolebiblioteket

 

"Bogen har nogle stærke dramatiske farvelagte tegninger, der sammen med den velformulerede og målrettede tekst skaber denne gode bog."

"En rigtig god og spændende bog, der udover en god historie, også gør læseren mere vidende om varulve."

Boy Olesen, lektør

Fakta

Målgruppe: Grundskolen, 6.-10. klasse.

Pris: Kr. 109,00 ekskl. moms

Omfang: 36 sider

I samme serie findes også Luremine.

Randulf indgår i EKKO-serien, der kobler fiktion og fakta. Her kan eleverne opleve ekkoet fra fortiden fortalt som fiktion og underbygget af fakta. Serien kan bruges til selvlæsning, i danskundervisningen eller i et tværfagligt forløb med historiefaget.

Gratis undervisningsmateriale kan hentes hos Dansklærerforeningens Forlag.

 

Ellen Holmboe - forfatter. Senest opdateret den 6. februar 2024